Onnerpolder april 2013

4 april 2014: Druk aan het werk voor de expositie “Rondom de Onlanden” die half mei in Atelier Brink 2 wordt geopend. Een keer per week fiets ik naar de prachtige weidevogelpolder ten oosten van Noordlaren, 12 km van mijn huis. Slobeenden, pijlstaarten, winter- en zomertalingen zie je er in overvloed. Talloze grutto’s, kievieten, tureluurs en kemphanen verzamelen er zich op de ondergelopen weilanden. het is er een waar weidevogelparardijs. Gisteren een uurtje kemphanen geschetst met inkt en kwast. Naar schatting een paar honderd vogels, waarvan al enkele naar zomerkleed aan het ruien waren, zochten er naar voedsel.

Posted in Op weg naar 2014 | Leave a comment

De Onlanden – februari


3 maart 2014 De warme winter heeft ook voordelen, buiten werken is niet meer zo’n verzoeking als anders in het koude jaargetijde. Langzaam kom ik weer op gang in de Onlanden, een geweldig natuurgebied op fietsafstand van mijn huis. Zilverreigers, ganzen, eenden en roofvogels vliegen er in grote getale rond. Ook de otter huist er, maar dan moet je van goede huize komen wil je die zien. Ik was al tevreden met slechtvalk en torenvalk. Hier de aquarelstudies die ik er van maakte.

Posted in Op weg naar 2014 | Leave a comment

Sneeuwuil op Vlieland


1 februari: Een paar kilometer van waar ik vorig jaar het boek Het Waddenatelier maakte, zit al weken een sneeuwuil. Gisteren ging ik er heen en schetste de vogel en zag met een twintigtal fotografen de vogel in het duin en langs de kust. De video laat zien hoe mijn dag verliep en welke schetsen ik onder meer maakte. Hieronder vast een voorproefje. Het was koud en mijn handen lieten me op een gegeven moment in de steek. Maar ik ben tevreden met wat ik gedaan heb. Na de sperweruil en de dwerguil de derde uil waar ik energie in heb gestoken…Ze waren de moeite dubbel en dwars waard.

Posted in Op weg naar 2014 | 1 Comment

Dwerguil


8 januari 2014: Gisteren een dwerguil gefilmd en getekend. Alleen voor rare uilen rij ik uit. Was het vorige maand de sperweruil bij mijn oude school in Zwolle, nu moest ik naar een bos niet ver van de geboorteplaats van Wilma. Even een uurtje wachten, maar daarna prachtig gezien en getekend. De vogel zat eerst in een rododendron laag bij de grond. Later in een boom en in het nest van een specht. Een prachtige vogel, zo groot als een spreeuw, die zo mak is als een lammetje. Hier een schetsvel met wat potloodschetsen en een korte video van gisteren. Een mooi begin van 2014!

Posted in Op weg naar 2014 | Leave a comment

Sperweruil in Zwolle

4 december 2013: Maandag heb ik mezelf getrakteerd en ben ik naar de sperweruil geweest in Zwolle. Het was een feest van herkenning. Niet de uil, die zag ik nooit eerder, maar de plek voelde alsof ik nooit was weg geweest. De vogel zat op het sportveld van mijn oude school. Als puber keek ik daar tijdens vrije uren vogels of ging er sporten. Het barstte er nu van de vogelaars en fotografen; dat was een aparte ervaring. Hier mijn impressie, een video van 1 minuut die ik over het hele gebeuren heb gemaakt.

De onderstaande zes schetsen zijn gemaakt in het veld met zwarte aquarelverf in een schetsboek. Van de mensen om me heen trek ik me niets aan, gelukkig kan ik me daar goed voor afsluiten. Anderen hadden me wel in het vizier: De fotograaf Martijn de Jonge maakte deze foto terwijl ik de uil aan het schetsen was…Posted in Op weg naar 2014 | 1 Comment

15 november 2013


15 november: Vier fases van een van de zes schilderijen waarmee ik nu bezig ben. Het heet slechtvalk met gezicht op Groningen en de afmeting is 120 x 70 cm. Geschilderd op linnen, onderschildering met alkyd, daarna olieverf. De kleuren kloppen niet altijd, de onderste is bv wat te rood, maar het geeft een mooie impressie hoe het werk wordt opgebouwd. Het schilderij moet klaar zijn in maart, en als het goed gaat, lukt dat allemaal net.
Tussendoor moet ik werken aan een nieuw boek, publicatie in mei 2015. Dat duurt nog even maar ik heb de tijd hard nodig. De eerste gesprekken met de uitgever over vorm, inhoud en afmetingen heb ik dinsdag gevoerd. Dus het begin is er.

Posted in Op weg naar 2014 | 1 Comment

Open atelier


1 november 2013: Op zaterdag 2 en zondag 3 november 2013, van 12.00 tot 17.00 uur, is Atelier Brink 2 geopend tijdens de open atelierdagen van de kunstenaarsvereniging VANTYNAARLO. Wilma en ik hebben onze galerie vandaag ingericht (zie foto boven) en in het atelier staat een aantal schilderijen in verschillende stadia op de ezel (zie foto onder). Tijdens de Open Atelierdagen druk ik een aantal etsen af op de etspers.
Op 15 mei 2014 gaan we weer open met een nieuwe expositie. Een paar schilderijen voor die nieuwe tentoonstelling kunt u dit weekeind ook al bekijken in Atelier Brink 2. We heten u van harte welkom!

Posted in Op weg naar 2014 | Leave a comment