Open atelier 8-9 november

3-lino

21 oktober 2014: Tijdens onze open atelierdagen op 8 en 9 november, zie onze vernieuwde website,  zijn er voor het eerst linosnedes te zien. De laatste maakte ik 35 jaar geleden op de academie en het is een genot om weer eens iets anders te doen dan schilderen en tekenen…. Dit drieluikje is bedoeld voor het nieuwe reigerboek wat volgend jaar mei uitkomt. Ze hangen nu in onze Japanse kamer, samen met nog drie andere linosnedes, wat sumi-e schilderingen en etsen. Natuurlijk geef ik tijdens de open atelier dagen uitleg over deze techniek. We zijn dan open van 12.00 – 17.00 uur.

Posted in Op weg naar 2014 | Leave a comment

Expositie Museum Mohlmann

mohlmann2014
Deze vijf vogelportretjes zijn vanaf zaterdag 20 september te zien op de expositie De Onafhankelijke Realisten in Museum Mohlmann te Appingedam. De olieverfjes heb ik speciaal voor deze expositie gemaakt. Ik heb niet alleen genoten van het maken van de werkjes, ze hebben me ook even los gerukt van de reigers. Maar dat was tijdelijk.
Het is nu in mijn atelier weer “Herontime” en ik ben volop aan het etsen, aquarelleren, schilderen, schetsen, video’s monteren en zelfs begonnen met het maken van linosnedes. Een nieuwe techniek, maar daarover eind oktober meer.

Posted in Op weg naar 2014 | Leave a comment

Blauwe reigers in inkt

 

blauwe reigers
30 juli 2014: Naar de Oostpolder om een steppenvorkstaartplevier te zien. Helaas net te laat aangekomen, de vogel was al gevlogen. Wel een prachtige blauwe reiger in het water, een waar ik al mijn energie op kwijt kon. Hier een studievel van wat vingeroefeningen in inkt en penseel. Voor degene die het weten wil, elke tekening kost ongeveer 10-20 seconden (maar daar heb ik wel 30 jaar voor moeten oefenen). Het is maar hoe snel je 10 streepjes met de kwast kunt zetten….Dat snelle werken moet ook wel, want een vogel zit bijna nooit stil en wil nog wel eens wegvliegen :-)

Posted in Op weg naar 2014 | Leave a comment

afsluiting Waddenatelier

tromp
13 juli 2014 Waddenatelier: In museum Tromp’s Huys op Vlieland zijn tot 4 oktober 2014 de laatste 40 schilderijen, aquarellen en etsen te zien uit het project Het Waddenatelier. De opening van de expositie was op vrijdagmiddag 11 juli, gevolgd door een lezing met video’s in Het Podium op Vlieland. Deze ging over mijn verblijf op Vlieland en de reis naar Mauretanie in 2013. Weer even terug naar het eiland waar Het Waddenatelier begonnen is, de cirkel is weer rond en dat voelt goed. Maar langzaam aan wordt het tijd voor andere zaken.

grutto-poets
Ets grutto. Deze week verscheen in het tijdschrift Noorderbreedte de tweede aflevering van Anderland, een serie artikelen van Theunis Piersma met daarbij mijn ets. Ditmaal is de grutto het onderwerp en ook deze keer kunt u deze exclusieve ets bestellen. Het formaat van de ets is 13 x 18 cm, de prijs is 175 euro exclusief 7,50 euro verzendkosten, oplage 25. Bestellen via de mail erikvanommen@home.nl ovv ets grutto.

Nieuw project. Het grootste deel van de tijd ben ik nu bezig bezig met een project waarin al onze reigers een rol gaan spelen. Met de uitgever en Vogelbescherming is er deze week een gesprek over boek, video’s, workshops, lezingen en expositie. Mijn voortgang is ook te zien in Atelier Brink 2 – Brink 2 te Vries. Daar staan in mijn atelier verschillende schilderijen waarmee ik bezig ben. Nieuw in mijn ouevre zijn een aantal linosnedes, waarvan de eerste proefdruk deze week is gemaakt. Natuurlijk ben ik zelf ook aanwezig om uitleg te geven over mijn werk.

Bezoek. U kunt dat, en nog meer werk, dus allemaal zelf bekijken. We zijn nog een paar weekeinden, tot zondag 10 augustus 2014 geopend (zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur). Vanaf maandag 11 augustus zijn we gesloten.

Posted in Op weg naar 2014 | Leave a comment

dassentelling 2014

Dinsdag 20 mei: met Evert Thomas van Staatsbosbeheer bij een dassenburcht gezeten en bijna twee uur lang naar spelende jonge dassen gekeken. Uiteindelijk zagen we twee oude en vier jonge dassen. Van deze onvergetelijke avond heb ik dit korte filmpje gemaakt.

Posted in Op weg naar 2014 | Leave a comment

Italiaanse Birdfair

16 mei 2014:

We zijn net terug van de Italiaanse Birdfair in Comacchio. Ik was door de LIPU (de Italiaanse Vogelbescherming) uitgenodigd om drie dagen vogels te tekenen in de delta van de Po. De schetsen, zoals deze van de hop, die ik in het veld maakte, werden opgehangen op de Fair, in de stand van de LIPU. Op de foto ben ik aan het werk in de zoutpannen en het dorpje Comacchio. De bijzonder gastvrije ontvangst, de prachtige cultuur, het fenomenale eten en natuurlijk de vele vogels zorgden voor een onvergetelijke Italiaanse ervaring!
Koud terug uit het warme zuiden moesten we alle zeilen bijzetten voor de opening van onze expositie “Rondom de Onlanden” in Atelier Brink 2. Ook dat is gelukt, de 50 schilderijen en etsen hangen er prachtig bij en we zijn klaar om iedereen te ontvangen. Atelier Brink 2, Brink 2 te Vries is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur. We heten hierbij iedereen van harte welkom.

Posted in Op weg naar 2014 | Leave a comment

28 april 2014


28 april 2014. In de omgeving van ons huis wemelt het van de vogels. In de tuin zingen verschillende zangvogels, de zwaluwen zijn terug en in de polders bevinden zich nog steeds veel eenden en kemphanen. De laatsten komen nu snel in prachtkleed, die ontwikkeling is mooi te zien als je er regelmatig komt.
Minimaal een maal per week probeer ik in de polders buiten vogels te schetsen, het zal de komende tijd echter wat lastiger worden om dat vol te houden met onze expositie “Rondom de Onlanden” in Atelier Brink 2 in het verschiet. Die opent op zaterdag 17 mei en er moet nog wel het een en ander gebeuren aan schoon- en opknapwerk, inlijsten en inrichten. Hier een voorproefje met wat studies van pijlstaarten en slobeenden.

Posted in Op weg naar 2014 | Leave a comment