Het bevlogen oog

De prijs voor de meest talentvolle jonge vogelkunstenaar is uitgeschreven! De eerste aankondiging van Het BEVLOGEN OOG stond in het blad Vogels, komende zondag ben ik live op VARA Vroege Vogels radio om meer over deze prijs te vertellen. (Daarna meteen op een draf naar huis voor de demonstratie houtsnede drukken in ons atelier). Hier het persbericht zoals het deze week verscheen, vertel het door!
bevlogenoogBeeldend kunstenaar Erik van Ommen heeft samen met Vogelbescherming Nederland en VARA Vroege Vogels het initiatief genomen tot de Vogelkunstprijs ‘Het bevlogen oog 2015’. Deze kunstprijs biedt een podium aan talentvolle jonge vogelkunstenaars. Met dit initiatief willen zij een impuls geven aan vernieuwende kunst geïnspireerd door vogels en natuur.

Vogels vormen al eeuwenlang een bron van inspiratie in de beeldende kunst. Al vanaf de Egyptenaren (de vogel als symbool voor de ziel) zien we vogels in verschillende vormen en genres opduiken. Ook nu zijn vogels nauwelijks weg te denken als thema in de hedendaagse kunst. Reden voor kunstenaar Erik van Ommen om in samenwerking met Vogelbescherming en Vroege Vogels een podium te bieden aan jonge kunstenaars die ‘vogels’ in hun kunstwerken laten terug komen.

De wedstrijd

Uitgenodigd zijn jonge kunstenaars, niet ouder dan 25 jaar, die zich op een verfrissende en originele wijze met het thema vogels bezighouden. Eigenheid en het van de gebaande paden af durven gaan, staan bij de beoordeling voorop. De vijfkoppige jury bestaat onder meer uit Paul Knolle (conservator Rijksmuseum Twenthe) en Juan Varela (oud-directeur van de Spaanse Vogelbescherming SEO en Wildlife artist). De winnaar ontvangt een vogelkunstreis naar Extremadura in Spanje.

Hoe kan je meedoen?

Op de www.erikvanommen.nl staat een inschrijfformulier en de voorwaarden van de wedstrijd. De termijn sluit op 1 oktober 2015.

Demonstratie houtsnede drukken

De kop van de expositie Mijn Reigerparadijs is er af. We kijken terug op een succesvolle opening en een aantal gezellige weekenden in ons atelier. Wilma en ik zijn blij met de enthousiaste reacties op de ge-exposeerde kunstwerken, de filmpjes op internet en de positieve recensies in kranten en tijdschriften. De expositie in Atelier Brink 2 is nog te zien tot en met 9 augustus.

klauwier2Demonstratie op 11 en 12 juli:
Op veler verzoek zal ik op zaterdagmiddag 11 juli en zondagmiddag 12 juli in mijn atelier vertellen en laten zien hoe ik mijn houtsnedes ontwerp, uitwerk en afdruk. Als voorbeeld gebruik ik de houtsnede van een grauwe klauwier. Op de afbeelding ziet u de vierde en laatste plaat van de houtsnede die ik nu aan het snijden ben. U bent natuurlijk van harte welkom.


 

houtkluutVideo over het maken van een houtsnede
In februari ben ik gestart met een column in Golden Raand, het tijdschrift van Het Groninger Landschap. Op mijn site, onder de knop Golden Raand, laat ik zien hoe het werk voor deze columns tot stand komt. Ik doe dit aan de hand van video’s, foto’s en teksten.

In het juni-nummer 2015 staat het maken van deze houtsnede van de kluut met jongen centraal. Hoe dat in zijn werk gaat laat ik zien aan de hand van deze korte video.

 

Laatste en eerste loodjes

30 april 2015: Het boek Mijn reigerparadijs ligt nu op de pers. Op 16 mei wordt het bij ons in Atelier Brink 2 gepresenteerd. Dus even rust en de kans gegrepen om de zinnen wat te verzetten door een paar dagen naar de zeevogels op Helgoland te gaan. Hier een korte video-impressie en wat schetsen van de jan van gent. Het bovenste vel is gemaakt met potlood, de onderste met conte.

potlood
conte

Terug in het atelier
Eenmaal thuis weer aan de slag met nieuw werk, waarvan sommigen voor komende exposities of projecten in 2016 en 2017. Deze houtsnede van een geelgors is bijna klaar. Hier zijn links de eerste vijf drukgangen afgebeeld, rechts staat de zesde. Er volgen nog een of twee drukgangen. Het formaat van de houtsnede is 18 x 27 cm.

druk6 en rest

WORKSHOPS

WP-NIEUWS-MAART15-GROEN-laag


kenia-2015WORKSHOP KENIA
In Februari werkte ik tien dagen aan de voet van Mount Kenia. Een impressie kun je zien in deze korte video. Het gebied Laikipia ligt ver van de toeristische trekpleisters Masai Mara, Serengeti en Arusha. Je wordt er niet gestoord en het wemelt er van de zoogdieren en vogels. We vonden het er fantastisch! Daarom onderzoeken we nu de mogelijkheid om een tiendaagse workshop “Vogels tekenen” te geven op Lolldaiga Hills Ranch. Mocht je, geheel vrijblijvend, belangstelling hebben, laat het me dan weten via de mail. Graag ovv workshop Kenia. Dan hou ik je van de voortgang op de hoogte .

ANDERE WORKSHOPS
Op veler verzoek start ik 2015 weer met een aantal workshops:
Zaterdag 7 maart 2015: Workshop vogels tekenen tijdens de boekenweek bij Vogelbescherming Nederland. Aanmelden via Vogelbescherming Nederland
Woensdag 6 mei 2015: twee daagse vogeltekenreis naar Texel. Aanmelden via Birding Breaks.
Vrijdag 8 mei 2015: twee daagse vogeltekenreis naar Texel. Aanmelden via Birding Breaks

NIEUW WEBSITE ADRES
In deze tijd moet alles korter, geen gedoe meer met streepjes, en daarom heb ik mijn website verhuisd naar www.erikvanommen.nl .  Nieuw op de site is de knop Video. Daar zijn video’s te zien van verschillende beeldende technieken en komen later ook de video’s uit het boek Mijn Reigerparadijs.

MIJN REIGERPARADIJS
Op zaterdag 16 mei 2015 presenteren we het nieuwe reigerboek in Atelier Brink 2. In de volgende nieuwsbrief daarover meer.

Wij heten u alvast van harte welkom in Atelier Brink 2,
Wilma Brinkhof en Erik van Ommen


Deze Nieuwsbrief verschijnt 3-4 keer per jaar.
Stuur deze nieuwsbrief door naar een vriend

Dansende kraanvogels

houtsnede kraanvier23 december 2014: Een houtsnede van twee dansende kraanvogels houdt me al enige weken zoet. De eerste vier drukgangen zijn inmiddels gedrukt (1 t/m 4) en liggen nu te drogen. De plaat met de kraanvogels (5) is al gesneden en kan ik in fases drukken als de oplage droog is. Veel mensen hadden niet verwacht dat ik met deze techniek zou komen  en daar zit wel wat in. Voor mij is dit ook een nieuw procede en ook ik ben erg benieuwd hoe dit afloopt. Dat houdt het vak leuk! Voor de liefhebber: het is allemaal te volgen op Facebook. Voor mij een mooie klus voor het nieuwe jaar!

 

Houtsnede van een kraanvogel

13 november 2014: Een korte video over mijn bezoek aan de kraanvogels in Diepholz en het maken van een houtsnede van een van mijn schetsen die ik daar maakte. Voor degene die er op de bijzonder goed bezochte Open Atelierdagen niet was, hier alsnog een herkansing met deze korte impressie. De houtsnede is gedrukt met drie aparte platen op Japans Kozo papier. De oplage is 50, het formaat is 20 x 21 cm (inclusief wit). Ze is te koop in onze  webshop.

Open atelier 8-9 november 2014

kraanvogel1Tijdens onze Open Atelierdagen presenteren we voor het eerst een serie lino- en houtsnedes van mijn hand.
Deze nieuwe driekleurendruk (links) van een kraanvogel ga ik afdrukken tijdens de open atelierdagen. Dus voor degene die wil zien hoe dat gaat, dit is uw kans.
ACTIE: Deze houtsnede bieden we tijdens de Open Atelierdagen aan voor €80, – (excl verzendkosten). Daarna betaalt u voor deze  de prent de normale prijs €125,-.

Donderdag 6 november ben ik met een kort item op RTV Drenthe (18.30 uur. elk uur herhaald), zaterdag op de radio. We hopen u natuurlijk te zien in Atelier Brink 2, Brink 2 te Vries. We zijn komende zaterdag en zondag geopend van 12.00 – 17.00 uur.